Informacje ogólne:
Kierownik studiów: Dr hab. Paweł Paśko
Czas trwania: dwa semestry
Rozpoczęcie zajęć: październik 2023 r.
Liczba godzin: 150
Limit przyjęć: 30-40 osób
Tryb studiów: Zajęcia odbywają się w formie dwudniowych (sobotnio-niedzielnych) zjazdów
Opłata: 7800 zł (wpłata w dwóch ratach: I semestr 3900 zł, II semestr 3900 zł)
Możliwości dofinansowania kształcenia podyplomowego – Krajowy Fundusz Szkoleniowy (KFS), itp.
Miejsce zajęć: Wydział Farmaceutyczny, ul. Medyczna 9, Kraków
Absolwenci otrzymują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych
Sposób rekrutacji:
Rozpoczęcie rekrutacji: 24 kwietnia 2023 r., godz. 12.00
Rekrutacja prowadzona przez elektroniczny system rekrutacji kandydatów na studia Uniwersytetu Jagiellońskiego – bezpośredni link do rekrutacji: IRK
Regulamin obowiązujący od 1 października 2022 r.
Opis studiów:
Celem studiów jest zapoznanie z wiedzą z zakresu suplementów diety i żywności wzbogaconej, w kontekście skuteczności i bezpieczeństwa ich stosowania. W trakcie studiów uczestnicy zapoznają się z podstawowymi definicjami (suplement diety, żywność wzbogacona, żywność funkcjonalna, nutraceutyki itp.), regulacjami prawnymi rejestracji i wprowadzania do obrotu omawianych produktów, procedurami kontroli jakości i sposobami jej weryfikacji, wskazaniami do stosowania suplementów diety i żywności wzbogaconej w różnych schorzeniach oraz ich skuteczności; bezpieczeństwem stosowania omawianych produktów, działaniami ubocznych czy interakcji z lekami. Studia przeznaczone dla absolwentów: farmacji i medycyny (studia magisterskie), dietetyki (studia I lub II stopnia), pielęgniarstwa i położnictwa (studia II stopnia), fizjoterapii (studia magisterskie), zdrowia publicznego (studia II stopnia).
Plan studiów: łącznie 150 godz. dydakt., 30 pkt ECTS
Przedmioty:
Absolwent studiów podyplomowych będzie potrafił m.in.: